"زنگ" نام متداول یکی از ترکیبات بسیار رایج یعنی اکسید آهن با فرمول Fe2O3 است. این نام رایج است زیرا آهن به سرعت با اکسیژن ترکیب شده و تشکیل زنگ آهن را می دهد. در حقیقت آهن را به ندرت می توان به صورت خالص در طبیعت پیدا کرد. زنگ آهن (یا فولاد) نمونه ای از فرایند خوردگی است: فرایند الکتروشیمیایی شامل آند (یک قطعه فلز که به راحتی الکترون از دست می دهد)، الکترولیت (مایعی که به حرکت الکترون ها کمک می کند) و یک کاتد (یک قطعه فلز که به راحتی الکترون می پذیرد) است. وقتی فلزی خورده می شود، الکترولیت به تولید اکسیژن در آند کمک می کند. سپس اکسیژن با فلز ترکیب شده و الکترون آزاد می شود. وقتی الکترون ها از طریق الکترولیت به سمت کاتد جریان می یابند، آند با جریان الکتریکی حذف می شود یا به کاتیون های فلزی تبدیل شده و زنگ تشکیل می شود.
برای این که آهن اکسید شود به سه ماده نیاز است: آهن، آب و اکسیژن. و اما فرایند زنگ زدن:
با افتادن یک قطره آب بر روی اشیای آهن فورا دو اتفاق می افتد. نخست آن که آب به عنوان یک الکترولیت خوب با دی اکسیدکربن موجود در هوا واکنش داده و اسید کربنیک که یک اسید ضعیف است تشکیل می شود. اسید کربنیک نسبت به آب، الکترولیت بهتری است. پس از تشکیل اسید و حل شدن آهن در آن، ملکول های آب به اجزای سازنده آن یعنی اکسیژن و هیدروژن تبدیل می شود. اکسیژن آزاد و آهن حل شده با هم پیوند داده و اکسید آهن را تشکیل می دهند. در این فرایند الکترون آزاد می شود. الکترون های آزاد از بخش آند که همان آهن است به سمت کاتد که ممکن است فلزی با واکنش پذیری کمتر از آهن یا بخش دیگری از سطح آهنی باشد، جریان می یابد.
مایعاتی مانند باران های اسیدی، آب دریا و افشانه نمکی برای ذوب کردن برف جاده های یخی به علت ترکیبات موجود در آنها نسبت به آب الکترولیت های قوی تری هستند. به همین دلیل آهن و فلزات دیگر در این محیط ها با سرعت بیشتری زنگ زده و خورده می شوند.
زنگ زدن عبارتی است که به اکسیداسیون آهن اطلاق میشود. اکسیداسیون آهن معمولا از طریق واکنش با اکسیژن صورت میگیرد اما نوعهای دیگری از زنگ زدن وجود دارد که حاصل واکنش آهن و کلر است که به آن زنگ سبز میگویند. زنگ آهن شامل هیدرات آهن (III) اکسید وFe2O3·nH2O آهن (III) اکسید-هیدروکسید (FeO(OH), Fe(OH)3). با دادن زمان کافی تمام آهن به زنگ آهن تبدیل شده و فرو میریزد.
زنگ به خوردگی آهن و آلیاژهای آن اطلاق میشود و اگرچه اکسیداسیون برای فلزهای دیگر نیز رخ میدهد اما به عنوان زنگ شناخته نمیشود.
واکنش زنگزدن آهن
زنگ بسیار زیاد در نزدیکی پلی در سانفرانسیسکو.
اکسیداسیون
وقتی آهن با آب و اکسیژن تماس پیدا کند(یا اکسندههای قوی ویا اسیدهای قوی) زنگ میزند، وجود محلولهای الکترولیت نیز سرعت زنگ زدن آهن را بسیار افزایش میدهد. به علت نقص در شبکه بلوری در مورد آهن نیز عمل پاسیو شدن رخ نمیدهد تا از ادامه زنگ زدن جلوگیری کند. البته وجود محیط بازی از سرعت اکسیداسیون میکاهد.
واکنشها
روند اکسیداسیون آهن از انتقال الکترون از آهن به اکسیژن آغاز میشود. واکنش اصلی کاهش اکسیژن به صورت زیر است:
O2 + 4 e- + 2 H2O → 4 OH-
به علت ایجاد یونهای هیدروکسید سرعت انجام واکنش با حضور اسیدها بسیار بیشتر میشود به همین دلیل در پهاشهای پایین سرعت زدن زیاد است., الکترونهای واکنش بالا از واکنش زیر تهیه میشود:
Fe → Fe2+ + 2 e−
هنگامی که این عمل تکرار میشود آهن (II) به آهن (III) تبدیل میشود:
4 Fe2+ + O2 → 4 Fe3+ + 2 O2−
به علاوه تعادلهای اسید-باز زیر زیر نیز در تولید زنگ آهن موثرند:
Fe2+ + 2 H2O ⇌ Fe(OH)2 + 2 H+
Fe3+ + 3 H2O ⇌ Fe(OH)3 + 3 H+
سپس در فرآیندهای آبگیری زیر هیدروکسید آهن به اکسید آهن تبدیل میشوند:
Fe(OH)2 ⇌ FeO + H2O
Fe(OH)3 ⇌ FeO(OH) + H2O
2 FeO(OH) ⇌ Fe2O3 + H2O
جلوگیری
گالوانیزه کردن
در این عمل لایهای از روی روی آهن کشیده میشود و باعث میشوززد که به علت عمل پاسیو شدن از ادامه خوردگی محافظت شود.
حفاظت کاتدی
در این عمل از فلزات فعالتر از آهن در نزدیکی آهن استفاده میشود تا هنگام واکنش الکتروشیمیایی زنگ زدن آهن، آهن تبدیل به پایگاه کاتدی شده و از خوردگی میگریزد.
رنگ کردن
آبکاری
آبکاری روی که به آن گالوانیزه کردن میگویند
· آبکاری کروم, این کار علاوه برا محافظت به آهن رنگ نقرهای و براقی میبخشد.
آلیاژهای مقاوم به زنگ
فولاد ضد زنگ آلیاژی از فولاد است که اضافه شدن فلز کروم موجب محافظت آن از زنگ میشود. از فلزات دیگری هچون منیزیم، تیتانیم، روی، اکسید روی، آلومینیوم هم میتوان برای این منظور استفاده کرد.
نظرات شما عزیزان: